Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które mogą być przyjmowane w suplementach w celu promowania zdrowia. Są one również stosowane w leczeniu różnych chorób i stanów.
Ciało ludzkie zawiera tryliony mikroorganizmów, które pomagają organizmowi prawidłowo funkcjonować. Mikroorganizmy te znane są jako mikrobiota jelitowa i odgrywają istotną rolę w trawieniu, układzie odpornościowym i nie tylko.
Zdrowa mikrobiota jelitowa pomaga organizmowi zwalczać infekcje i choroby, jednocześnie poprawiając ogólny stan zdrowia, mówi dr Hannah Kleinfeld, dyrektor operacyjny Allergosan USA i partner joint-venture Institut Allergosan, światowego lidera w dziedzinie nauki o mikrobiomie.
Często mikrobiota jelitowa danej osoby jest zaburzona, co może powodować różne problemy, takie jak problemy trawienne, biegunka, infekcje drożdżowe, alergie pokarmowe lub inne problemy z układem pokarmowym.
Te problemy żołądkowo-jelitowe są wynikiem przerostu złych bakterii, które nie są kontrolowane przez naturalną równowagę w jelitach. Ten przerost może prowadzić do różnych problemów, w tym grypy żołądkowej, zatrucia pokarmowego, a nawet raka.
Wielu z tych problemów żołądkowo-jelitowych można zapobiec poprzez spożywanie wysokiej jakości suplementu probiotycznego, aby utrzymać dobre bakterie w populacji jelit w ryzach, a złe bakterie poza nimi.
Najlepszym sposobem stosowania probiotyków jest przyjmowanie ich co najmniej dwa razy dziennie (raz rano i raz wieczorem) przed pójściem spać. Czas przyjmowania probiotyków będzie zależał od rodzaju przyjmowanego probiotyku i konkretnego problemu z układem pokarmowym.
Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią, masz w przeszłości zaburzenia jelitowe lub przyjmujesz pewne leki, porozmawiaj z lekarzem przed przyjęciem jakichkolwiek probiotyków. Mogą one wchodzić w interakcje z tymi lekami i wpływać na ich skuteczność lub bezpieczeństwo.
Na koniec pamiętaj o prawidłowym przechowywaniu probiotyków, aby zachowały one swoją żywotność. Niektóre szczepy probiotyczne są wrażliwe na ciepło, światło i tlen i mogą obumrzeć lub ulec uszkodzeniu, jeśli będą zbyt długo wystawione na działanie tych czynników.
To dlatego niektóre probiotyki są przechowywane w lodówce, a inne muszą być przechowywane w określonym miejscu, w którym są chłodne i suche.
Wybierając produkt, szukaj takiego, który podaje pełną nazwę wszystkich szczepów probiotyku. Jest to niezwykle ważne dla konsumentów, ekspertów i pracowników służby zdrowia, aby mogli łatwo zidentyfikować dokładnie ten szczep probiotyku, który ich interesuje. Rodzaj, gatunek i oznaczenie szczepu powinny być umieszczone na etykiecie, aby ułatwić znalezienie tych informacji.
Pełne nazwy dają czytelnikowi możliwość powiązania dowolnego szczepu z badaniami opisującymi korzyści zdrowotne i oceny bezpieczeństwa. Dzięki temu konsumenci mogą wybrać najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy probiotyk dla swoich potrzeb i okoliczności.
Poza udowodnionymi korzyściami zdrowotnymi, probiotyki mają inne ważne działanie na organizm. Na przykład, dobre bakterie w probiotyku mogą poprawić trawienie poprzez uwalnianie kwasów organicznych i metabolitów. Mogą one pomóc organizmowi w rozkładaniu tłuszczów i węglowodanów, a także innych substancji.
Inną ważną zaletą probiotyków jest ich zdolność do zmniejszenia objawów zapalnych w jelitach. Wykazano, że poprawia to warunki takie jak zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna i choroba zapalna jelit. Dzieje się tak dlatego, że dobre bakterie mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny, które prowadzą do przewlekłej choroby i choroby w jelitach.
Podobne tematy