Dlaczego nie należy ponownie zamrażać raz rozmrożonej żywności

Istnieje wiele powodów, aby unikać ponownego zamrażania raz rozmrożonej żywności. Zależy to od tego, jaki rodzaj produktu zamrażasz i jak go zamrażasz. Zamrażanie mięsa lub mrożonych warzyw może sprawić, że mięso i warzywa będą twardsze i mniej smaczne. Jednak zamrażanie świeżych owoców i jagód nie spowoduje choroby. Jeśli chcesz je trzymać w zamrażarce, powinieneś najpierw rozmrozić je w lodówce.

Mięso jest bezpieczne do ponownego zamrożenia, gdy jest w temperaturze pokojowej, ale tylko przez dwie godziny. Powinno być przechowywane w pojemniku, który jest szczelnie zamknięty i oznakowany. Jeśli rozmrażasz je w lodówce, upewnij się, że jest oznaczone datą. Powinna być rozmrażana w takiej samej temperaturze, w jakiej była w momencie zamrożenia, czyli około 40 stopni Fahrenheita. Pomaga to zapobiec namnażaniu się szkodliwych bakterii.

Ponowne zamrożenie żywności spowoduje również utratę jej integralności. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli został pozostawiony poza lodówką lub zamrażarką przez dłuższy czas. Może to prowadzić do rozwoju patogenów, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność. Ważne jest, aby wyrzucić każdą żywność, która spędziła długi czas poza zamrażarką – sekcja ta jest dziełem redakcji serwisu countryinnkennel.com. Powszechnym błędnym przekonaniem jest to, że zamrażanie zabija bakterie, ale tak nie jest. W rzeczywistości, niektóre patogeny mogą rosnąć znacznie szybciej na mrożonej żywności niż na świeżej.

Należy również unikać ponownego zamrażania żywności, jeśli została ona rozmrożona za pomocą mikrofalówki lub zimnej wody. Może to prowadzić do rozwoju szkodliwych bakterii, w tym Salmonelli, Campylobacter i E. coli. Ponadto niektóre produkty spożywcze, takie jak soki zagęszczone, nie są bezpieczne do ponownego zamrożenia. Aby temu zapobiec, zamrażaj ponownie wszelkie płyny w większym, szczelnym pojemniku.

Ponowne zamrażanie zamrożonych owoców i jagód nie jest niebezpieczne, ale zrujnuje ich wygląd i teksturę. Możliwe jest również, że pojawi się na nich pleśń, która zmieni ich smak. Jeśli nie jesteś pewien, czy możesz zamrozić swoje owoce, pamiętaj, aby rozmrozić je w lodówce przed próbą ponownego zamrożenia.

Jeśli nie jesteś pewien, czy daną żywność można bezpiecznie zamrozić, zapytaj swojego lekarza lub zaufanego pracownika służby zdrowia. Nie ma jednoznacznych zasad dotyczących tego, które produkty można bezpiecznie zamrażać, ale niektóre produkty, takie jak ryby, drób i owoce morza, nie powinny być ponownie zamrażane. Ponowne zamrożenie owoców może doprowadzić do utraty ich koloru, tekstury i smaku. Ponowne zamrażanie lodów i innych produktów mlecznych nie jest bezpieczne. Dzieje się tak dlatego, że roztopiona śmietana może wyhodować bakterie Listeria. Możesz ponownie zamrozić lody, jeśli są jeszcze zimne, ale powinieneś je wyrzucić, jeśli są ciepłe.

Jeśli chcesz ponownie zamrozić posiłek, który został wykonany z surowego mięsa, drobiu lub owoców morza, powinieneś najpierw rozmrozić go w lodówce. Nie zaleca się również ponownego zamrażania ugotowanego mięsa, ponieważ nie będzie ono tak świeże jak wcześniej. Będzie również twardsze i należy je wyrzucić, jeśli nie będziemy w stanie przygotować go w ciągu kilku najbliższych dni.

Podobne tematy

Dodaj komentarz