Dlaczego łzy są słone

Słony smak łez pochodzi od elektrolitów zawartych w wodzie. Stężenie tych elektrolitów we łzach zmienia się w zależności od przyczyny płaczu. Na przykład, gdy osoba cierpi na gorączkę, może płakać z wyższym poziomem chlorku sodu niż wtedy, gdy jest zdenerwowana. Dzieje się tak, ponieważ ich ciała produkują więcej tej substancji.

Jeśli kiedykolwiek miałeś uczucie płaczu, prawdopodobnie zauważyłeś, że uczucie to przypomina nieco pieczenie oczu. Chociaż nie jest to zła rzecz, może być bolesna. To dlatego, że sól zawarta we łzach powoduje ich szczypanie. Jeśli jednak cierpisz na zespół suchego oka, nadmiar soli we łzach jest najlepszym sposobem, aby to stwierdzić. Może również pomóc Ci uniknąć infekcji oczu.

Oprócz soli, słony smak łez jest spowodowany olejami tłuszczowymi i śluzem. Materiały te utrzymują powierzchnię łez przed zbyt szybkim odparowaniem i tworzą wodoszczelne uszczelnienie, gdy oko się zamyka.

Chociaż słony smak łez może być nieprzyjemny, są one nieszkodliwe. Główną rolą łez jest utrzymanie oczu w zdrowiu i nawilżeniu. Są one częścią układu odpornościowego i skutecznie zabijają bakterie i wirusy. Są również skutecznym środkiem łagodzącym ból.

Istnieją trzy rodzaje łez. Są to łzy emocjonalne, łzy podstawowe i łzy odruchowe. Istnieje kilka różnych form łez emocjonalnych, a rodzaj, który produkujesz, zależy od tego, co czujesz i dlaczego. Na przykład, łzy emocjonalne mogą być produkowane w odpowiedzi na pozytywne emocje, takie jak radość. Mogą być również produkowane, gdy osoba płacze lub przeżywa intensywne emocje, takie jak żal. Słony smak łez można przypisać zawartym w nich solom chlorku sodu i potasu.

Jeśli cierpisz na choroby powierzchni oka, być może zastanawiasz się, jak zapobiec podrażnieniom i obrzękom, które mogą wynikać z nadmiaru soli we łzach. Ważne jest, aby utrzymywać oko w zdrowiu, a nawilżanie go jest jednym z najprostszych sposobów, aby to zrobić. Ważne jest również, aby dużo odpoczywać, ponieważ pomaga to złagodzić niektóre z objawów związanych z zespołem suchego oka.

Słony smak łez jest wskaźnikiem tego, jak dobrze pracuje gruczoł łzowy. Łzy zawierają kilka składników, w tym białka, enzymy i minerały. Niektóre z białek to laktoferyna, IgA i lizozym. Białka te chronią gałkę oczną i zwiększają właściwości zwilżające łez.

Słony smak łez jest również oznaką tego, jak dobrze chronione są gałki oczne. Istnieje warstwa wodnista, która zawiera płyn chroniący rogówkę, i istnieje wodnista warstwa środkowa, która zapewnia odżywianie rogówki. Warstwa wodnista i wodnista są produkowane odpowiednio przez komórki zarodkowe i pomocnicze gruczoły łzowe. Warstwa wodna składa się z białek rozpuszczalnych w wodzie i zawiera lipidy, które zapobiegają zbyt szybkiemu odparowywaniu wody.

Podobne tematy

Dodaj komentarz