Dlaczego karp na święta?

Boże Narodzenie to jedno z najpopularniejszych świąt na świecie, a w wielu miejscach tradycją jest jedzenie ryb. Karp jest popularnym wyborem w Europie Wschodniej, gdzie często jest podawany jako część wieczerzy wigilijnej, która składa się z dwunastu bezmięsnych potraw na cześć apostołów.

Czesi, Słowacy i Polacy mają różne tradycje, jeśli chodzi o jedzenie ryb na Boże Narodzenie. Niektórzy decydują się na samodzielne patroszenie karpia, a inni chętnie kupują żywego karpia. Niektórzy Czesi i Słowacy nie lubią jednak mulistego smaku ryby. Karp, którego jedzą, jest zazwyczaj świeży i czysty, dzięki czemu lepiej smakuje.

Karp od dawna jest symbolem Chrystusa. Przez wiele wieków był częścią tradycyjnej kolacji bożonarodzeniowej w Europie Środkowej. Niektóre z pierwszych przepisów na przyrządzenie tej ryby zawierały ocet, białe wino i piernik. Mięso jest miękkie i łagodne, a smak dość słodki. Tradycyjnie danie to spożywa się w Wigilię.

Karp jest rybą żerującą na dnie. Przed zabiciem trzeba go przetrzymać w wodzie przez kilka dni – te słowa są twórczością specjalistów strony elektrykawdomu.pl. Rodzina zabija karpia, oczyszcza go i przygotowuje do spożycia. Mięso jest grube i przypomina łososia, i jest zwykle podawane z sałatką ziemniaczaną. Niektóre rodziny dodają do mięsa jajko lub żółtko, aby nadać mu nieco słodszy smak.

W wielu krajach, takich jak Słowacja, Polska i Chorwacja, tradycja jedzenia karpia w Wigilię jest kontynuowana. Na przykład na Słowacji karp jest uważany za przysmak i jest to tradycja od średniowiecza. Wierzy się również, że łuski tej ryby przynoszą szczęście na nadchodzący rok. Niektórzy ludzie zachowują łuski i umieszczają je w portfelu na szczęście.

Innym tradycyjnym daniem z karpia na świątecznym stole są leniwce. Danie to przyrządza się z ikry karpia i przypraw. Ikra używana jest jako dodatek do dania. Moczono ją również w sosie zrobionym z wódki i podawano na słodko. Leniwce podawane są z panierką z bułki tartej i są popularną potrawą na świątecznym stole.

W innych krajach regionu na Boże Narodzenie jada się ryby, między innymi w Austrii. Jest to również tradycyjna potrawa na Węgrzech. W rzeczywistości dziesiątki milionów ludzi w niektórych krajach jedzą główny posiłek świąteczny w Wigilię.

Dla niektórych tradycja jedzenia karpia na Boże Narodzenie jest sposobem na uhonorowanie starych katolickich zwyczajów. Przed II wojną światową karp był ważnym daniem na świątecznym stole w bogatych rodzinach. Rybę podawano w Wigilię w rejonach stawów rybnych. Karpia krojono na grube kawałki, zanurzano w mące i gotowano. Następnie panierowano go w jajku, a na koniec smażono.

Niektórzy tradycjonaliści preferują smażoną wersję potrawy, która znana jest od wieków. Przypisywano ją Magdalenie Dobromili Rettigovej, która w 1826 roku napisała książkę o kuchni czeskiej. Podczas odrodzenia narodowego pod koniec XIX wieku wprowadzono wersję smażoną.

Podobne tematy

Dodaj komentarz