Szkło wodne to prosta metoda konserwacji jaj, którą można zastosować w celu przedłużenia żywotności świeżych jaj. Proces ten wykorzystuje kwaśny roztwór krzemianu sodu i związku wapna zwanego wapnem hydratyzowanym do uszczelnienia skorupki jajka przed bakteriami i gazami, które powodują, że jajka z czasem się psują.
Podczas przechowywania zakonserwowanych jaj ważne jest, aby umieścić je w chłodnym, ciemnym miejscu, aby się nie zepsuły. Możesz je przechowywać w lodówce lub w zamrażarce. Ważne jest, aby użyć ich w ciągu kilku dni, aby nie spleśniały i nie straciły swojego smaku – sekcja ta została przygotowana przez autora serwisu naszedane.pl.
Aby podlać szklane jajka, będziesz potrzebował trzygalonowego wiadra lub pojemnika klasy spożywczej, który jest wystarczająco duży, aby pomieścić co najmniej 80 jaj i płyn konserwujący. Stosuj proporcje: jedna kwarta wody na jedną uncję wapna do kiszenia. Możesz użyć miarki w postaci łyżki stołowej lub łyżeczki, ale może łatwiej będzie Ci to zrobić na oko i wylać pożądaną ilość wody z miarki.
Możesz użyć wody z kranu lub filtrowanej, o ile nie zawiera ona chloru i fluoru. Woda miejska zazwyczaj zawiera te chemikalia, więc powinieneś sprawdzić swoją lokalną wodę przed użyciem jej do tego przepisu. Jeśli nie masz filtra do wody, możesz również użyć wiadra świeżej wody źródlanej.
Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie wapna do kiszenia w wodzie. Istnieje wiele rodzajów wapna do wyboru, w tym wapno ogrodowe i kiszone, które jest wodorotlenkiem wapnia. Jednak wapno kiszone jest lepszym wyborem do szklenia wody, ponieważ jest bardziej zasadowe.
Dodaj wapno do wody i wymieszaj wszystko razem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zajmie to trochę czasu, więc być może będziesz musiał mieszać roztwór od czasu do czasu. Jeśli używasz pojemnika, który jest zbyt mały, aby pomieścić jajka, np. miski lub innego naczynia, dodaj tylko tyle wapna, aby przykryć jajka.
Następnie umieść jajka w roztworze i pozwól im się moczyć przez co najmniej 30 minut. Najlepiej pozostawić je w roztworze na kilka godzin, ale noc też jest w porządku.
Kiedy wapno wsiąknie, możesz wyjąć jajka z roztworu i umieścić je w lodówce lub zamrażarce. Możesz je potem wykorzystać tak samo jak świeże jajka – zrobić jajecznicę, upiec lub ugotować!
Zakonserwowane jajka mogą przetrwać do pięciu miesięcy. To najczęstsze ramy czasowe sukcesu, ale nie jest niemożliwe, aby przechowywać je dłużej niż ten okres.
Środek nawilżający w roztworze zabije również wszelkie wirusy i bakterie, które mogą być obecne w twoich jajkach, co może przedłużyć ich trwałość. Możesz wyjąć jajka z roztworu wapna i umyć je przed użyciem. Możesz również zamrozić je do późniejszego użytku, jeśli chcesz zachować je na dłużej.
Podobne tematy