Miód Manuka – jak go używać

Miód Manuka jest naturalnym środkiem antybakteryjnym, który może pomóc w walce z bakteriami odpornymi na antybiotyki. Te odporne szczepy mogą powodować wiele poważnych problemów zdrowotnych, w tym zwiększone pobyty w szpitalu, a nawet zgony.

Może również chronić układ odpornościowy, zwiększać poziom energii i poprawiać ogólne samopoczucie. Możesz go używać samodzielnie lub dodawać do ulubionych potraw i napojów, takich jak owsianka, płatki owsiane czy jogurt naturalny. Ma jednak wysoką zawartość cukru, więc ogranicz jego spożycie do maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie.

Oprócz tego, że jest naturalnie antybakteryjny, ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią Twój organizm przed wolnymi rodnikami. Jest szczególnie wysoka w methylglyoxal (MGO), który, jak stwierdzono, zwiększa odporność organizmu i zmniejsza stres.

Niektóre rodzaje miodu, jak Manuka, mogą również wspierać proces gojenia się ran i oparzeń, zmniejszając ból i stan zapalny. Dotyczy to zwłaszcza Manuki klasy medycznej, która ma wyższy numer UMF.

Jeśli cierpisz na przewlekłe lub ciągłe choroby skóry, Manuka może być również stosowana jako naturalny środek nawilżający i leczenie egzemy, trądziku i innej suchej, zniszczonej skóry. Nałożenie go na niewielki obszar i pozostawienie na około 15 minut wystarczy, aby pomóc zmniejszyć zaczerwienienie i podrażnienie.

Może być również stosowany miejscowo, aby pomóc w promowaniu gojenia się ran i naprawy tkanek, według badań. Może pomóc zmniejszyć obrzęk i stan zapalny, nawilżyć obszar i pomóc przywrócić pH skóry.

Szukając dobrego miodu Manuka, sprawdź, czy pochodzi on z Nowej Zelandii i czy posiada na etykiecie znaczek UMF i znak towarowy. Szukaj miodu o UMF 10+ lub wyższym i takiego, który został przetestowany, aby wykazać, że zawiera najwyższe poziomy MGO i innych związków aktywnych.

Im niższa liczba, tym miód jest mniej aktywny. Generalnie najlepiej jest wybrać miód o UMF co najmniej 250 mg/kg i więcej, ale wszystko, co ma UMF 10+ lub więcej, jest uważane za wysoce korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Uważa się, że miód Manuka zawiera unikalną mieszankę związków przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających. Należą do nich methylglyoxal (MGO), dihydroxyaceton (DHA) i leptosperin. MGO, który jest głównym składnikiem Manuka, znany jest z silniejszego działania antybakteryjnego i przeciwgrzybicznego niż inne miody.

Dzieje się tak dlatego, że ma zdolność do odwadniania i zabijania bakterii w znacznie wyższym tempie niż inne miody, które często mają niską zawartość MGO i nie są tak stabilne.

W rezultacie może być skuteczny w leczeniu szerokiego zakresu bakterii i wirusów, w tym tych, które są powszechnie odporne na antybiotyki, takie jak salmonella i Clostridium difficile.

Wykazano również, że miód manuka pomaga zmniejszyć wzrost szkodliwych bakterii w żołądku i jelitach, które mogą powodować wrzody żołądka. Według badań może również pomóc w zapobieganiu i leczeniu wrzodów żołądka wywołanych przez alkohol.

Głównym związkiem antybakteryjnym w miodzie Manuka jest methylglyoxal (MGO). Inne składniki, takie jak cytokinina, dihydroksyaceton i fenylopropanoidy, również przyczyniają się do jego właściwości antybakteryjnych. Uważa się również, że stymuluje produkcję komórek odpornościowych.

Podobne tematy

Dodaj komentarz